Cria de gasela amb la seva mare

El Zoo de Barcelona té un nou habitant. Aquest febrer ha nascut un exemplar mascle de gasela dama mohor. Aquesta espècie es troba, actualment, en perill crític d’extinció segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i això fa que el seu naixement sigui encara més celebrat. L’animal està actiu i en un bon estat de salut, i ja se l’ha pogut veure amb la resta del grup, sense separar-se gaire de la mare.

Esforços per reintroduir espècies

El naixement ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Programa Europeu d’Espècies en Perill (EPP). Sito Alarcón, director del Zoo de Barcelona, ha destacat la rellevància que tenen aquests programes. “Fa temps que hi col·laborem perquè entre els objectius del zoo hi ha la recuperació de la biodiversitat d’una regió molt amenaçada pel canvi climàtic i la pressió humana com és el Sahel“, afirma Alarcón.

Cria de gasela amb la mare

Una espècie desapareguda

L’hàbitat natural d’aquesta espècie va des del Marroc fins al Sàhara Occidental, i també el Senegal. Tant el canvi climàtic que afecta aquests territoris com l’activitat humana són factors que van contribuir a la seva desaparició. Però, des de llavors diversos programes científics han treballat per conservar l’espècie. El primer programa es va encetar l’any 1971 de la mà de l’Estació Experimental de Zones Àrides del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Perseguien reintroduir la gasela dama mohor a diverses reserves de fauna del nord d’Àfrica.