El govern de Jaume Collboni ha pogut aprovar de forma inicial aquest dimarts el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2024 en una Comissió d’Economia extraordinària. Els comptes han sumat els vots a favor del PSC, Barcelona en Comú i ERC, mentre que TriasxBCN, el PP i Vox hi han votat en contra. El debat ha girat més entorn d’aliances polítiques que no dels números del pressupost, en espera d’un pacte de govern.

La votació ha suposat una fita per a l’executiu socialista, que a l’octubre va haver de retirar els mateixos comptes per falta de suports. El sí d’ERC ha arribat després de l’acord pressupostari amb el PSC, mentre que en el cas de BComú, el grup d’Ada Colau ha donat 30 dies a Collboni per pactar un tripartit. El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha fet evident “el compromís i la confiança” amb ERC, mentre que amb els comuns ha admès que “la confiança no la tenim”.

“Compromís i confiança”

El tinent d’alcaldia Jordi Valls ha assegurat que el pressupost del 2024 és “valent, ambiciós i realista” fruit d’un govern “responsable” i ha agraït a ERC la predisposició al diàleg, la negociació i l’acord. A l’ultimàtum dels comuns, Valls ha replicat que en els propers 30 dies “discutirem de pressupost” i no d’un pacte de govern. “Vostès volen pressupost i govern, i en això tenim certa dificultat”, ha etzibat als de Colau.

La portaveu dels comuns, Janet Sanz, ha insistit que el sí en l’aprovació inicial és “l’última oportunitat” que donen a l’alcalde Collboni per pactar un govern a tres. “On vostès ofereixen governs en minoria, nosaltres oferim majories sòlides”, ha dit Sanz, que ha reiterat: “Pressupost i pacte de govern van lligats, tenen 30 dies per fer-ho possible”. Si no s’aconsegueix, els comuns entendran que el PSC renuncia al seu suport i votaran no en l’aprovació definitiva.

TriasxBCN, a ERC: “Són l’escolanet del PSC”

El debat s’ha crispat especialment entre TriasxBCN i ERC, per l’acord dels republicans amb el PSC. El regidor Ramon Tremosa (TriasxBCN) ha acusat ERC de “frau electoral” per no haver dit en campanya que volia pactar amb els socialistes i els ha assenyalat que van passar de 10 a cinc regidors després de ser “l’escolanet del PSC” en el mandat anterior. “Tant de bo no segueixin el mateix camí”, ha afegit Tremosa.

El portaveu d’ERC, Jordi Castellana, ha recordat que TriasxBCN també parlava amb el PSC per entrar al govern: “No els considero escolanets de ningú per fer el que hem de fer: parlar i dialogar”. Castellana ha defensat el vot a favor dels comptes com “una decisió útil per als barcelonins” i ha admès que amb l’acord amb el PSC han sortit han sortit de la zona de confort i que això els pot generar “efectes negatius a curt termini, però no ens importa”.

El PSC compta amb TriasxBCN

Àngels Esteller (PP) ha defensat el vot contrari perquè “quan veiem aquest pressupost veiem la foto d’Ada Colau” i ha recriminat “opacitat” en l’acord PSC-ERC. Gonzalo de Oro (Vox) ha dit que els comptes recorden “la Barcelona de Colau: delinqüència, ocupes i habitatge inassequible”. En la rèplica final, el tinent d’alcaldia Jordi Valls ha recordat a TriasxBCN que van ser ells qui van aturar les converses i ha assegurat que el PSC compta amb aquest grup per a futurs acords.

El debat d’aquest dimarts ha estat la primera volta i ara els comptes se sotmetran a exposició pública per si partits, entitats o la ciutadania hi volen presentar al·legacions. Al març, el pressupost es votarà al plenari en l’aprovació definitiva, amb la incògnita de si el PSC podrà mantenir el ‘sí’ dels comuns. Sense el suport dels d’Ada Colau, Collboni es veurà empès a una qüestió de confiança si vol aprovar els comptes.

Un pressupost de 3.800 M €

El pressupost que es votarà de forma inicial aquest dimarts arriba als 3.807 milions d’euros, la xifra més elevada fins ara. En global, puja un 5,9 % respecte del 2023. Els comptes inclouen una despesa corrent de 2.940 M € i unes inversions per valor de 777 M €. Des de l’1 de gener, el consistori té el pressupost prorrogat i el govern municipal ha dit que no preveu cap altre escenari que l’aprovació dels comptes.