L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet aquest diumenge “una crida a la responsabilitat a tothom” per poder aprovar el pressupost municipal per al 2024. L’alcalde i líder del PSC ha adreçat la crida “especialment als grups progressistes” de l’Ajuntament; és a dir, una picada d’ullet directa als comuns d’Ada Colau perquè amb ERC ja té un acord pressupostari, mentre que Barcelona en Comú -per ara- només va votar sí als comptes en la primera votació de tràmit.

Jaume Collboni ha fet aquestes declaracions l’endemà que la líder de BComú, Ada Colau, afirmés aquest dissabte que el PSC avantposa els interessos del partit als de la ciutadania. L’alcalde ha participat al Consell de Federació Extraordinari del PSC a Barcelona, que s’ha celebrat aquest diumenge a la seu central del partit, el Casal Socialista Joan Reventós del carrer de Pallars.

4 M € per lliutar contra la sequera als gimnasos

Més enllà del missatge en clau política, l’alcalde de Barcelona també ha fet un anunci. Ha dit que l’Ajuntament obrirà una línia d’ajuts de 4 M € (provinents del pressupost de l’any vinent, si s’acaba aprovant), per fer costat als gimnasos i clubs esportius de la ciutat, tant públics com privats, per fer actuacions d’estalvi d’aigua.

El regidor d’Esports, David Escudé, ha detallat que els mateixos clubs ja estan posant algunes propostes. Per exemple, polsadors nous a les dutxes dels gimnasos amb temporitzadors més curts o instal·lar sensors a les aixetes dels rentamans. També n’hi ha d’altres plantejades per a les piscines, per millorar les instal·lacionso ja existents i aconseguir un millor reaprofitament de l’aigua i evitar-ne pèrdues.

Setmana d’entesa amb ERC…

La setmana ha suposat una fita per l’executiu socialista. Collboni va aconseguir superar el primer tràmit del pressupost del 2024 amb els vots a favor d’ERC i BComú, mentre que TriasxBCN, el PP i Vox hi van votar en contra. El sí d’ERC va arribar després de l’acord pressupostari amb el PSC, signat dilluns, en el qual destaquen punts com la creació d’una oficina de la llengua catalana, desenvolupar la T-Cultura i un miler d’habitatges públics.

Tot i que ningú es va aventurar a parlar d’acords de govern, l’entesa suposa un pas més en les bones relacions entre els dos partits a Barcelona. De fet, al plenari de divendres, Collboni i Alamany van fer visible la bona sintonia amb una salutació a l’inici de la sessió.

Setmana de tensions amb Colau?

Les declaracions de Collboni arriben en una setmana certament tensa amb Ada Colau. Els comuns van començar la setmana fent un ultimàtum a l’alcalde: van votar a favor del pressupost en el primer tràmit a canvi de pactar un govern d’esquerres en 30 dies. Però Collboni va ser taxatiu i va replicar que ara per ara només parlaria de pressupost. La líder dels comuns també va retreure al socialista parlar amb ERC i no amb la seva formació que, recorda, va fer possible que fos alcalde.

Aquest mateix dissabte, Colau va considerar “un error greu” que Collboni renunciï a un tripartit i l’acusa de posar per davant els interessos de partit als de la societat.