Julen Gerrikabeitia va començar a publicar vídeos musicals a YouTube per afició fa més de deu anys. Actualment acumula milers de seguidors a les xarxes socials, en què fa versions musicals en clau d’humor. L’any 2022 va llançar el seu primer àlbum, ‘Caiguda lliure’, que el va dur a una gira per Catalunya que va acabar amb un concert multitudinari a l’escenari principal de les Festes de la Mercè. En Julen ens cita al seu estudi per parlar de la seva carrera professional com a músic i creador de contingut en català.

Va estudiar publicitat i relacions públiques i ha après a cantar i a fer producció musical de forma autodidacta. Ho fa tot ell, i des del seu petit estudi. “Amb 18 anys vaig començar a fer versions dels grups que més m’agradaven i ho penjava, primer a YouTube i, anys més tard, a Instagram i TikTok. Però no he tingut mai el propòsit de triomfar a les xarxes socials, ho feia perquè m’agrada la música i perquè gaudeixo fent-la, i volia mostrar tot el que estava aprenent a amics i familiars”, explica en Julen a Plaça Tísner.

Les paròdies són homenatges als grups que m’agraden, que sempre s’han pres les imitacions amb humor”
Julen

Paròdies de Manel, Oques grasses o Txarango

Us imagineu una cançó de Manel sobre com lligar a Tinder? O una de Suu sobre els amics que mai et tornen els diners? Tot i que poden semblar idees boges, aquesta fórmula li ha funcionat al Julen, i molt. Ha parodiat desenes de grups de música en català: “Volia fer un homenatge als grups que m’agraden i sempre s’ho han pres bé”, diu.

Tot i això, aquest projecte va néixer de casualitat, explica, ja que inicialment feia aquestes paròdies per enviar-les als seus amics i fer-los riure: “Un dia vaig adonar-me que aquests vídeos funcionaven: no només els feia gràcia als meus amics sinó també a molta gent i vaig començar a tenir més seguidors.”

Actualment col·labora amb el programa APM de 3Cat, amb qui fa vídeos musicals sobre “mems” de l’actualitat. “Per mi és un somni que no hauria imaginat mai, perquè jo sempre n’he sigut fan”, diu.

Tinc la sort de poder dir que em dedico a la música, però no em sento gaire còmode amb la paraula ‘influencer’”
Julen

“Tenia moltes ganes de mostrar les meves pròpies cançons”

Julen ha format part dels grups vocals In Crescendo, Dàmaris Gelabert i The Grow Upsinging Band i ha protagonitzat els musicals com ‘Els Miserables’ i ‘Across the universe’.

El 2022 va decidir engegar la seva carrera en solitari amb el seu primer àlbum ‘Caiguda lliure’, amb el senzill ‘Una cançó’, que va sonar a totes les ràdios catalanes i que és un homenatge als seus seguidors. “M’encantava que veiessin les meves imitacions, però també tenia molta ganes que la gent sabés que també tinc les meves pròpies cançons, amb la meva pròpia veu i la meva melodia.”

Fa uns mesos ha publicat el seu últim senzill ‘El gel’, “una cançó de pop al cent per cent, atrevida i divertida, més nocturna que les altres”, explica Julen. Es tracta del preludi de nous temes que arribaran durant l’any 2024.

És una muntanya russa d’emocions haver d’estar exposat a les xarxes i dependre sempre d’agradar als seguidors”
Julen

“L’etiqueta ‘influencer’, m’incomoda”

A la pregunta si es considera un influenciador de les xarxes socials, en Julen respon que té la sort de poder dir que es dedica a la música, però que “em sento més còmode amb les etiquetes de músic i creador de contingut que no pas amb “influencer”, tot i que d’alguna manera, sí que soc un influenciador dels que em segueixen”, admet.

Agraeix que li hagi agafat en un moment de maduresa, i no amb 18 anys, tot i que explica que “és una muntanya russa constant estar exposat a la gent i dependre d’agradar-los, per això crec que l’acompanyament psicològic és molt important per a la salut mental” i, adverteix, que sense aquest suport “la majoria dels que ens dediquem a això estaríem fets pols”.