‘Blacksad’ és tota una icona en el món del còmic. Ho certifiquen les xifres estratosfèriques: més de 3 milions de llibres venuts des dels seus inicis, el 2020, i la traducció a més de 25 llengües. I ho refuten al ‘Plaça Tísner‘ els seus autors, el guionista Juan Díaz Canales i el dibuixant Juanjo Guarnido: “No sabem quina és la fórmula de l’èxit però sí podem constatar que ‘Blacksad’ és una porta d’entrada al còmic“. Un fet que els fa estar molt satisfets de la seva creació.

Norma Editorial acaba de publicar la segona part de ‘Todo cae’, una història de corrupció, crims i desamor ambientada en els Nova York dels anys 50. A França, on les vendes de còmic són exponencialment superiors a casa nostra, va sortir amb una primera edició de 280.000 exemplars. La qualitat de ‘Blaksad’ també està avalada per la crítica. Díaz Canales i Guarnido van rebre el Premi Nacional de Còmic el 2014 per l’obra ‘Amarillo’, el cinquè volum de “Blacksad”, una saga que, a més, ha estat guardonada amb diversos premis Eisner.

Fem el còmic que a nosaltres ens agradaria tenir com a lectors”
Juan Díaz Canales, guionista de ‘Blacksad’

Faules i gènere policial

Díaz Canales i Guarnido se senten especialment orgullosos del seu gat detectiu. “Fem el còmic que a nosaltres ens agradaria tenir com a lectors”, afirma Díaz Canales, “per això vam experimentar amb dos gèneres molt dispars i distants en el temps: les faules i el gènere policial“. La combinació va fer diana.

Encara que els protagonistes siguin animals i aquest fet et pot abstraure de la realitat, ‘Blacksad’ té un rerefons “molt realista”, diu Díaz Canales, i en el cas de ‘Todo cae’ parla de temes com els conflictes socials, la política o la cultura: “És un reflex de la vida real que viuen les ciutats“.

‘Blacksad’ és el còmic principal de la meva carrera, i el que més m’agrada fer”
Juanjo Guarnido, dibuixant de ‘Blacksad’

“És divertidíssim”

“Blacksad ho representa tot a la meva carrera, és el principal de la meva producció i el que més m’agrada fer“, afegeix Guarnido. Els mil-i-un personatges zoomorfs que omplen les vinyetes són una meravella. “Trigo un any i mig a fer cada llibre”, unes il·lustracions que fa totalment a mà i que tenen com a referents autors de la talla de Richard Scarry.

Explica el dibuixant que és el seu company Díaz Canales qui fa la primera selecció dels personatges secundaris, i afegeix que “l’elecció de cada animal no és una fotesa, s’escull pel seu rol a les faules o la cultura popular”.

Només cal submergir-se en qualsevol dels set volums de ‘Blacksad’ per comprovar que el gat detectiu està molt ben acompanyat. A més, Guarnido assegura que genera moments de felicitat des del mateix moment de la seva creació, perquè il·lustrar ‘Blacksad “és divertidíssim”.