(ACN) Un 44 % de les persones que busquen un habitatge de compra triguen més d’un any a trobar-lo, segons una enquesta presentada aquest dimarts per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge. La mostra reflecteix que un 21,3 % necessita entre mig any i un any, i un 34,6 % necessita menys de sis mesos. El temps de cerca de lloguer és més baix, però la majoria de gent s’hi està més de mig any. La cerca de lloguer és majoritària entre les persones amb un nivell d’estudis baix, mentre que les de nivells mitjà i alt tendeixen a buscar habitatges de propietat. També segons l’estudi, un 94,3 % dels enquestats que estan buscant un lloguer a l’àrea metropolitana creuen que els preus són molt elevats.

De fet, l’alt preu és el principal problema percebut a tot arreu i en qualsevol modalitat. Al voltant de nou de cada 10 enquestats creuen que l’oferta de compravenda d’obra nova té el problema dels preus i més de set de cada 10 també ho veuen així en els de segona mà. Entre les persones de l’àrea metropolitana el percentatge és lleugerament més alt, però la diferència s’eixampla entre els futurs llogaters, que veuen rendes massa elevades en un 94,3 % dels habitatges metropolitans, una xifra que es queda en el 81,7 % a la resta del país.

Més gent busca un habitatge de propietat que de lloguer

L’enquesta reflecteix que, en la segona meitat de l’any passat, un 13,7 % de la població de més de 16 anys estava buscant un immoble, cosa que representa més de 900.000 persones, segons la presidenta de l’observatori, Carme Trilla. D’aquest grup, un 46 % esperava trobar-ne un de propietat, mentre que un 37 % en volia un de lloguer i el 17 % es conformava amb qualsevol de les dues opcions. A l’àrea metropolitana, les proporcions entre comprar i llogar s’equilibraven (40,4 i 39,4 %, respectivament), mentre que a la resta de Catalunya una majoria clara volia esdevenir propietari (52,1 i 36,6 %).

Habitatges més cars i més petits a l’àrea metropolitana

Les diferències territorials també sorgeixen amb el preu, ja que a la zona de Barcelona la gent busca majoritàriament lloguers d’entre 600 i 1.000 euros (59,3 %), mentre que a fora el 54 % es mouen en la franja dels 400 i els 600 euros. En propietats, es repeteix el mateix patró: a l’àrea metropolitana el ventall més popular es mou entre els 200.000 i els 300.000 euros i a la resta del país, entre els 100.000 i els 200.000 euros. Prop de la capital, els arrendaments més buscats són d’entre 50 i 80 m² (55,6 %).

Les persones amb nivell d’estudis baix aspiren a llogar i les de mitjà i alt, a comprar

Per nivell d’estudis, les diferències també es fan paleses, ja que entre els qui tenen estudis més bàsics, la meitat (49,1 %) busquen llogar i quatre de cada 10 volen comprar (39,6 %). La tendència, però, es reverteix entre els qui tenen estudis mitjans (el 51,1 % opten per ser propietaris i el 30,7 %, llogaters) o superiors (45 i 36,3 %).

En qualsevol cas, el temps mitjà per trobar un habitatge passa d’un any en gairebé la meitat dels casos (42,3 %), cosa que s’accentua entre els futurs propietaris (44 %) i es rebaixa entre els qui seran arrendadors (35,3 %). Trilla ha vinculat el temps que es necessita per trobar un lloc per viure amb la “poca oferta” en el cas d’obra nova i amb el preu en el cas dels lloguers. Segons ella, a l’àrea metropolitana hi ha “poquíssima oferta” per sota dels 800 euros al mes i directament “no n’hi ha” per sota dels 600.