Formats el 2021, el duet Turista Sueca, ha anat guanyant notorietat en el panorama musical barceloní. Ara, l’andalús Jose Molina Gálvez i el basc Lander Diez Carracedo publiquen el senzill ‘Aitana O’Caña’ i ens el venen a presentar al ‘Plaça Tísner‘. A més, ens canten un dels seus temes en directe des del plató del programa.

Aitana i el fenomen fan

Amb ‘Aitana O’Caña’, Turista Sueca reflexiona, amb molt sentit de l’humor, sobre la relació que tenen els fans amb els artistes en l’era dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Per fer-ho, agafen com a referent la cantant Aitana, sorgida d’Operación Triunfo i tot un fenomen de masses per cançons com ‘Las babys’, ‘Presiento’ o ‘Formentera’.

Humor i reflexió social

El nou senzill de Turista Sueca obre el 2024 per al duet barceloní i continua amb les lletres que combinen humor i reflexió social, i que marquen la trajectòria de la banda des de la publicació de l’EP ‘Transacción denegada’ (2023).

Nascuts fa tres anys com un divertiment entre dos amics, el creixement dels Turista Sueca en aquest temps els porta a plantejar-se fer un salt endavant, emmirallats en grups com Las Bistecs, Ojete Calor, Putilatex o Ladilla Rusa. No està gens malament per a dos amics que van començar amb el seu projecte gairebé com una broma, sense gaires coneixements musicals ni ambicions de fer-se un lloc a la indústria.

Concert a Barcelona

Qui vulgui conèixer una mica millor les lletres humorístiques i els ritmes ballables dels Turista Sueca, té una cita el 27 d’abril a la sala Wolf del Poblenou, dins del Monjamón Fest. El duet estarà acompanyat de bandes com Euskoprincess, Ruïnosa y las Strippers de Rahola, ONYX o Sin Bragas.

El “mosaic” de Turista Sueca

  • Un país: Suècia. La terra d’Ingmar Bergman, Abba i els mobles IKEA ara també es pot enorgullir d’haver inspirat al Jose i al Lander a través d’una de les seves exportacions que més han freqüentat les platges mediterrànies: les turistes.
  • Una ciutat: En realitat, dues: Cadis i Portugalete. El viatge d’aquesta banda va d’Andalusia, d’on és el Jose, a Euskadi, la terra del Lander, passant per Barcelona. Una ruta de punta a punta de la península ideal per a qualsevol turista sueca.
  • Un estil: “Electro-mamarratxo”. No ho diem nosaltres, sinó ells. Turista Sueca s’ha apropiat del terme ‘mamarratxo’ i l’ha convertit en bandera d’una manera de fer música festiva i sense complexos.
  • Un disc: ‘Transacción denegada’. El seu primer EP, publicat l’any passat, suposava una passa endavant amb cançons de títols tan eloqüents com ‘Francesa de Vinted’ o ‘Cryptobrother’.
  • Una artista: Aitana. La popular cantant de Sant Climent de Llobregat serveix als Turista Sueca per parlar del fenomen fan en el seu nou senzill, que hem sentit just fa un moment.
  • Una plaça: Per al Jose, la de Sant felip Neri, al Gòtic. I per al Lander, la del Sol, a la Vila de Gràcia. Dos llocs de referència ineludible per a qualsevol turista que vingui a la nostra ciutat, sigui o no sigui sueca…