(ACN/Redacció) El català Josan Hatero (Barcelona, 1970) i el canari Daniel Hernández Chambers (Santa Cruz de Tenerife, 1972), han estat distingits amb els Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil respectivament. És la 32a edició dels guardons, dotats amb 25.000 i 30.000 euros.

‘La guerra de Nico’, de Josan Hatero, és una al·legat pacifista en què el Nico, d’11 anys, és cridat al front per error administratiu. Tot i que, amb la seva mare, intenten demostrar la confusió, en Nico es veurà atrapat sense remei a l’Exèrcit, on viurà experiències molt dures. La novel·la parla de la importància de qüestionar l’ordre establert i és una crida a la reflexió i a l’autocrítica que conté un poderós missatge de pau. Il·lustrada per Aurora Almansa, s’adreça a lectors a partir dels 10 anys.

Distopia apocalíptica

‘Reis de la muntanya’, d’Hernández Chambers, és un relat distòpic en què uns adolescents d’un centre de menors aprenen a sobreviure sols a la natura després que s’hagi propagat un virus letal per tot el planeta. Els adolescents hauran de crear les seves regles de joc per fer front als conflictes que sorgeixen entre ells. En aquest cas, la narració s’adreça a adolescents a partir dels 13 anys.

Com és tradicional, tot i que els originals s’han presentat en castellà, les obres es publicaran en les altres tres llengües de l’estat i en braille. Serà al març.