febrer Observatori Fabra
Imatge del migdia del 4 de febrer del 2021 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Fa dies que l’Observatori Fabra va registrar el primer valor de temperatura de l’any que toca o supera els 20 ºC.

Els 20 ºC al febrer, una fita que fa uns anys era molt complicada d’assolir en aquest punt de Barcelona, han passat a ser recurrents. De fet, els propers dies podríem sumar-ne algun altre.

Els dies de febrer amb més de 20 ºC es multipliquen al segle XXI

El cert és que, per norma general, superar els 20 ºC el mes de febrer ha estat sempre complicat, però cada vegada ho és menys.

Si el primer registre anual de 20 ºC o més arriba, de mitjana, un mes abans que fa un segle, no és estrany que els dies de febrer que toquin aquesta marca també hagin augmentat notablement.

Quatre vegades més que a principis de segle XX

En el cas de l’Observatori Fabra les dades són escandaloses. En tota la sèrie de dades (1914-2024) trobem només 42 dies de febrer en què la temperatura ha tocat o superat la marca dels 20 ºC. Només un 1 % dels dies de febrer compliria aquesta premissa. Sembla poc, oi?

Numèricament, és poc. Però si ho analitzem, veurem com d’aquests 42 dies de febrer amb màximes de 20 ºC o més, 29 estan concentrats en el segle XXI, i 24 en els darrers sis febrers.

Dit d’una altra manera: en una sèrie centenària, més el 70 % dels registres de més de 20 ºC del febrer estan concentrats en els darrers 24 anys i, el 57 %, en els darrers sis. Els últims sis febrers concentren ja gairebé el doble de dies (24) que tot el segle XX (13), una barbaritat.

I és així com, d’un fet excepcional que només havia succeït cinc cops abans del 1985, hem passat a un fenomen que, sense ser norma, és més habitual.

La mitjana ens diu que hem passat dels 0,5 dies de mitjana en què se superaven els 20 ºC a principis de segle XX als més de dos dies actuals. Hem multiplicat per quatre la xifra i ja fa cinc anys que els 20 ºC visiten l’Observatori Fabra al febrer, una recurrència que mai abans s’havia vist.

Els rècords del febrer

El registre més alt al qual s’ha arribat al febrer a l’Observatori Fabra ha estat el 4 de febrer d’aquest 2024, amb 23,5 ºC . Un rècord que va superar l’anterior, de 22,4 ºC de l’any precedent, el 2020. En el cas de l’Observatori Fabra, els set registres més alts registrats al febrer són posteriors al 2014.

En el cas de l’aeroport del Prat (AEMET), trobem un cas diferent: a l’aeroport el dia més càlid registrat al febrer és encara un dia del segle XX. Concretament, el 27 de febrer del 1990, quan es va assolir una màxima de 24,5 ºC gràcies al vent de ponent. En segona posició hi ha els 24,1 ºC del 15 de febrer del 2007 i, per completar el podi, els 23,6 ºC del 14 de febrer del 1990, un any en què els 20 graus es van superar fins a cinc dies diferents.

A les Corts (Meteocat), el rècord en un mes de febrer és també de l’any 1990, en un darrer dia de mes que va deixar gairebé 25 ºC en aquest punt de la ciutat (24,8 ºC el 28 de febrer del 1990) en un any en què els 20 ºC es van assolir en fins a 9 ocasions.

Curiosament, en aquest punt de la ciutat, no hi ha cap evidència que els dies amb més de 20 ºC al febrer hagin augmentat els darrers anys.