Més d’un centenar d’alumnes i de professors d’ESO, batxillerat i formació professional s’han concentrat aquest dimecres a la tarda a les portes del Consorci d’Educació de Barcelona per rebutjar el model de centres integrats d’FP que es desplegarà ja a Barcelona el curs vinent. Una nova protesta convocada pels primers instituts afectats: Vall d’Hebron, La Guineueta, Pablo Ruiz Picasso i La Bastida (Santa Coloma de Gremenet). Tenen el suport del sindicat educatiu majoritari, USTEC-STEs. Després d’uns minuts davant les oficines del Consorci, s’han manifestat per la via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume.

En un comunicat, el sindicat denuncia que la Generalitat ha entrat en una “voràgine desregularitzadora i externalitzadora” amb la integració dels dos “subsistemes” de formació professional —l’FP reglada i acadèmica del Departament d’Educació i l’FP ocupacional i contínua del Departament d’Empresa i Treball—, i lamenta que això comportarà “la distribució i reubicació dels centres, especialment en el marc dels anomenats centres integrats”.

USTEC també alerta que l’objectiu d’aquest model no serà “l’ocupació de les persones aturades i la formació contínua de treballadors en actiu amb el subsistema d’FP acadèmica”, sinó que hi entraran en joc els “interessos de molt pocs, especialment empreses i sindicats empresa”.

El Consorci defensa que cal “reorganitzar” l’FP

En resposta a la protesta d’aquests centres, professionals i alumnes, el Consorci d’Educació de Barcelona reivindica el nou model com una proposta “que afavoreix l’educació” i que vol “reorganitzar” l’ensenyament de la formació professional “per àrees de coneixement”.