Entre dijous i diumenge se celebra l’Andorra Weather Meeting, que arriba ja enguany a la setena edició. L’estació de Pal-Arinsal organitza, com és habitual, aquest esdeveniment, en el qual també es visitarà aquest 2024 Ordino Arcalís.

La intel·ligència artificial hi entra per primer cop

Es tracta d’un esdeveniment que busca barrejar el món de la neu amb els professionals del temps. En un ambient distès, els participants gaudeixen de la neu però també hi ha temps per a la formació.

Enguany l’organització ha triat com a xerrades formatives la comunicació en el canvi climàtic, un tema que avui està a l’ordre del dia. El tema ha anat a càrrec de Jarek Kret, de la televisió nacional polonesa, com a conferenciant.

També hi ha hagut temps per parlar de la intel·ligència artificial i la seva irrupció en el món de la meteorologia. En aquest cas, Raúl Marcos, professor de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, ha lligat la intel·ligència artificial a la predicció dels models estacionals.

La IA ha arribat per quedar-se i ja trobem molts models meteorològics entrenats amb dades que donen uns resultats molt bons. Aquests models funcionen fins a 45.000 vegades més ràpid que els models convencionals”
Raúl Marcos, Universitat de Barcelona

Raúl Marcos ha afegit que fins i tot el model centreeuropeu (ECMWF) ja està implementant la IA per tal de millorar els seus pronòstics.

Guillem Martín, del Servei Meteorològic d’Andorra, ha parlat de com s’avalua el risc d’allaus. Ha explicat les dificultats que tenen actualment per fer la previsió d’allaus a causa de la variabilitat de l’estat del mantell nival. La dificultat és a causa dels freqüents episodis d’altes temperatures, els quals s’alternen sovint amb episodis breus de fred, en un interval curt de temps. Aquesta dinàmica creuen que s’accentuarà en el futur amb el canvi climàtic.

22 representants de 16 mitjans, entre els quals betevé

En l’Andorra Weather Meeting d’enguany hi participen un total de 22 professionals de la meteorologia que representen fins a 16 mitjans de comunicació de set països diferents.

En destaquen Jarek Kret, de la televisió pública nacional de Polònia (TVP), Laura Tobin, de la ITV anglesa, i Sean Batty, de la televisió pública escocesa, juntament amb altres participants que representen mitjans de Grècia, Portugal i la mateixa Andorra.

També hi participen cares molt més conegudes a casa nostra, com Marc Redondo (La Sexta), Gemma Puig i Enric Agud (TV3) i Abel Queralt (RAC1), entre d’altres. betevé també tindrà enguany representació a l’acte.

cartell Andorra Weather Meeting 2024

Enguany, amb neu a l’horitzó

En aquesta ocasió sembla que la neu també voldrà aparèixer a l’Andorra Weather Meeting. L’arribada d’una massa d’aire polar comportarà un canvi d’escenari a bona part dels Pirineus, sobretot del vessant nord, on la nevada podria ser més destacable.

Les previsions a mitjà termini també són optimistes i auguren una setmana vinent amb diversos escenaris que obren la porta a mantenir el fred i la neu a bona part de la serralada.