El Sindicat d’Habitatge del Raval i altres entitats en defensa del dret a l’habitatge han protagonitzat aquest dimecres una jornada de protesta contra quatre desnonaments que hi havia programats de manera simultània al número 106 del carrer del Carmeconegut com ca l’Erasme— i al carrer d’en Robador. La mobilització s’ha allargat fins a quarts de tres de la tarda i, finalment, s’han executat dos dels desnonament i els altres dos s’han posposat.

A les sis del matí han arribat els primers activistes i cap a les nou ja hi havia un centenar de persones concentrant-se al carrer del Carme amb la voluntat d’impedir el desallotjament. Les entitats esperaven un ampli dispositiu policial que finalment ha arribat cap a les 11 del matí. “Estan flipant si es pensen que ens rendirem fàcilment”, cridava una dels activistes concentrades. Els Mossos d’Esquadra els instaven a permetre que es complís el mandat judicial. Al cap d’una estona, i en veure que no els feien cas, els agents s’han apropat als activistes i han forcejat amb alguns d’ells per fer-los marxar un a un.

Dos desnonaments executats i dos posposats

Cap a la una del migdia s’ha decidit posposar dos dels quatre desnonaments que hi havia programats aquest dimecres al matí al Raval. Podran quedar-se uns dies més a casa seva les persones que viuen al pis del carrer d’en Robador i la família amb quatre menors que habiten en un dels tres que hi ha al bloc del carrer del Carme —on hi ha hagut el gruix de la mobilització. Ara bé, els altres dos desnonaments s’han acabat executant passades les dues del migdia.

En total, són una desena de veïns afectats pels desnonaments previstos. Els habitants de l’immoble ja havien denunciat “pràctiques mafioses” per part de la propietat i els havien intentat desnonar en diverses ocasions.

“Atempta contra els drets i les llibertats polítiques”

Els activistes expliquen que es tracta de quatre processos conduïts per jutjats diferents que s’han coordinat per executar els desnonaments el mateix dia. Es dona el cas que, entre els inquilins, hi ha activistes del Sindicat d’Habitatge del Raval i també quatre menors d’edat. “És una estratègia deliberada que atempta contra els drets i les llibertats polítiques de les persones que s’organitzen políticament”, asseguren des del Sindicat d’Habitatge del Raval en un comunicat.

Des del Sindicat d’Habitatge del Raval també han denunciat que l’actuació policial ha estat desmesurada. “Hi ha hagut molta violència policial a l’hora de treure’ns de la porta i ens han estat retorçant els braços, empenyent i ha acabat una noia caient al terra i donant-se un cop al cap”, assenyala Joana Sales del Sindicat d’Habitatge del Raval. Durant l’actuació, el servei d’emergències s’ha endut en llitera un jove que els activistes asseguren que ha quedat inconscient durant mitja hora.

En alerta des del 2015

En el cas de l’edifici del carrer del Carme els inquilins van començar a mobilitzar-se el 2015, quan una filial de Cerberus va comprar l’immoble. Asseguren que l’empresa vol reformar els pisos per duplicar-ne el preu del lloguer i, per això, no han volgut renovar els lloguers ni oferir lloguers socials a les famílies que s’hi podrien acollir.