La presidenta del Grup Municipal de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha acusat el PSC de posar els interessos del partit al davant dels de la ciutat: “Això és un error greu”. La líder dels comuns ha afirmat que el govern de Collboni està renunciant a un “pacte progressista ampli i estable”, referint-se a un govern tripartit, i que l’alcalde de Barcelona no dona explicacions de per què no ho vol fer just l’endemà de fer evident al ple la sintonia del PSC amb ERC.

Colau ha fet aquestes declaracions al Consell Nacional de Catalunya en Comú d’aquest dissabte al matí, a la seu del carrer de la Marina, per abordar l’actualitat política.

ada colau

Missatge a les forces d’esquerres: “Cal una mirada llarga”

La presidenta dels comuns també ha llençat un missatge a les forces d’esquerres i ha afirmat que “no és moment de tenir una mirada curta i mirar pels interessos de partit”. Colau ha exigit als grups progressistes que cal ser “forts, responsables i estables“. “El context és greu i no és moment que les esquerres siguin miops”, ha sentenciat.

L’exalcaldessa de Barcelona ha demanat repetir la fórmula de governs amplis d’esquerres a totes les institucions per “avançar en drets i llibertats” i fer front, entre d’altres, al context actual d’emergència climàtica, a l’avanç de l’extrema dreta i als conflictes bèl·lics, fent èmfasi sobretot en el “genocidi” d’Israel sobre Palestina.

A banda, en matèria d’habitatge, ha demanat al PSOE de Pedro Sánchez que ignori les possibles “pressions immobiliàries” que pugui rebre i que aprovi uns índexs de referència dels preus del lloguer que permetin abaixar els “preus abusius” actuals.

30 dies per pactar un tripartit

A principis de setmana, la formació de Colau ja va fer un ultimàtum a Collboni. BComú va facilitar dimarts el primer tràmit del pressupost municipal del 2024 a canvi de pactar un govern d’esquerres en 30 dies. Els comuns van avisar l’alcalde que si no s’avança en aquest acord, votaran en contra en l’aprovació definitiva dels comptes, prevista per al març.

Posteriorment a imposar aquestes condicions, en una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé, Colau va recriminar a Collboni no asseure’s a parlar amb BComú sobre un possible pacte de govern i, en canvi, sí amb ERC, amb qui dilluns van signar un acord pressupostari. L’exalcaldessa va recordar i insistir uns quants cops que els comuns van fer “un gest de confiança” amb Collboni quan el van investir alcalde.

Discutir de pressupost i no de pactes de govern

La resposta de Collboni als comuns va ser clara i contundent. L’alcalde va replicar dijous a Colau que ara per ara només negociaran sobre el pressupost. “Del que estem parlant és del pressupost i demanem suport sobre el contingut pressupostari”, va afirmar. De cara a l’aprovació definitiva dels comptes del 2024, es va mostrar convençut que els aprovarà al març i va obrir la porta a arribar a acords com el d’Esquerra amb la resta de partits, comuns inclosos.