El sector turístic i Barcelona “viuen un moment dolç”. És el missatge compartit pels responsables dels hotels que ja fa dies que han penjat el cartell de complert arreu de la ciutat. El Mobile World Congress 2024 i la fira audiovisual ISE han estat clau per “esvair l’estacionalitat a Barcelona”, confirma la directora del Monument Hotel Mònica Subirats. Històricament els primers mesos de l’any eren una travessia pel desert, però la celebració d’aquests congressos ha suposat un abans i un després per al sector.

Remei Gómez, directora de l’Hotel Claris, assegura que, tot i que encara no s’ha arribat als nivells del 2019, les xifres d’ocupació són “millors que l’any passat i les tarifes també s’estan recuperant, després de la pandèmia, amb un preu mitjà de 800 € la nit”. L’establiment és un cinc estrelles gran luxe. Els congressistes han arribat abans i, segons Gómez, han vist “més moviment també pel que fa a reserves als restaurants”.

Els restaurants dels hotels, també plens

Els congressistes venen a treballar, però també a gaudir de l’oferta gastronòmica de la ciutat. Ho constaten al Monument Hotel: “La gastronomia forma part de la nostra identitat com a hotel i tenim molts grups que han fet reserva tant al restaurant Lasarte com a l’Oria de Martín Berasategui i Paolo Casagrande”.

També ho confirma l’Intercontinental Hotel, que omplirà cada dia el restaurant amb estrella Quirat. El restaurant Amar, a El Palace Hotel, també està “pràcticament complet amb grups de 8-10 persones”, i el restaurant Nobu a l’hotel del mateix nom confirma que tenen “reserves individuals i de grups que han escollit la sala privada per fer sopars d’empresa”.

Carta d’Apartur per alertar dels riscos del decret sobre pisos turístics

A banda dels hotels, un any més molts congressistes han triat allotjar-se en apartaments turístics. L’associació Apartur xifra en un 95 % l’ocupació durant el Mobile World Congress 2024. Unes xifres molt positives, però que es veuen enterbolides pel neguit del sector per les conseqüències del nou decret per regular els apartaments turístics.

La patronal diu que la regulació podria suposar l’eliminació a Barcelona de més de 50.000 llits i que això “posa en perill els grans esdeveniments a la ciutat”. Apartur ha fet arribar una carta a tots els congressistes allotjats en apartaments en què se’ls explica la situació i els alerta que “aquesta edició del Mobile podria ser una de les últimes que aculli Barcelona”.

“L’Ajuntament no és conscient del risc en què està entrant la ciutat”

En declaracions a betevé Enrique Alcántara, president d’Apartur, ha recriminat a l’alcalde Collboni que no s’hagi reunit amb ells per debatre aquesta preocupació: “L’Ajuntament de Barcelona encara no és conscient del risc en què està entrant la ciutat amb aquestes polítiques més aviat populistes que no ajuden en absolut”.

Alcántara assegura que han proposat al consistori destinar la recaptació de la taxa turística a polítiques d’habitatge, però que han rebut un no de resposta. “Han de fer una reflexió serena i actuar consegüentment”, opina el president d’Apartur. I avisa: “Properament vindrà el SeaFood i també la convenció internacional de McDonalds, és un any important per a la ciutat i hem de poder donar prou allotjament”.