Més de 300 nens i nenes participen aquest dissabte en el torneig First Lego League sobre ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques al campus de la UPF del Poblenou, al carrer de Roc Boronat. Els participants tenen entre 6 i 16 anys i provenen de 32 escoles de Barcelona. És la 18a edició del concurs, que vol promoure vocacions científiques en la infància i adolescència.

Dos minuts i mig per superar 16 proves

El concurs està dividit en diverses àrees, una de les quals és la de dissenyar un robot. Els joves mostren la capacitat per construir i programar-lo. Es fa amb peces de Lego i segons l’organització, és un treball senzill per impulsar l’assignatura de tecnologia.

Però el plat fort de la jornada és, sense dubte, la competició de robots. Les creacions dels equips competeixen en tapets plens d’estructures de Lego amb les quals els robots han d’interactuar i anar superant proves ─fins a 16─ que van des d’accionar algun mecanisme fins a moure figures d’un lloc a l’altre. Els robots han estat dissenyats durant setmanes. Durant la competició, dos membres de l’equip poden canviar-los les peces i modificar-ne la programació a temps real per afrontar cada un dels reptes. Això sí, tenen un temps limitat: dos minuts i mig.

Un dels robots participants, a punt de superar una de les proves

La sala Aranyó de la Pompeu Fabra s’ha convertit en una autèntica olla a pressió durant la competició d’aquest dissabte. “L’esforç té la seva recompensa”, ha explicat a betevé una de les participants després que el seu robot signés una actuació brillant. Altres confessen que els ha afectat la pressió: “Hi ha molt poc temps i algunes proves són molt difícils”. Una actuació perfecta els faria sumar 500 punts, un objectiu difícil —fins i tot— per als professionals.

Els equips també s’han d’enfrontar al Masterpiece, una activitat que proposa inventar solucions creatives per tirar endavant activitats artístiques i culturals a través de la tecnologia.

La sala Aranyó de la UPF, una olla a pressió durant la competició

Torneig internacional

Els equips que es classifiquin arribaran a la gran final de la First Lego League Espanya, que es farà al març a Alacant. Allà es triaran els equips que acabaran al programa internacional. Arreu de l’estat hi participen més de 10.000 persones, dividits en 1.200 equips provinents de 900 centres escolars.