Foto: IRB Barcelona

El govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat Eduard Batlle, professor d’investigació de l’ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i cap del Programa de càncer d’aquest centre, amb el Premi Nacional de Recerca 2023 (PNR 23). El premi, que té una dotació de 40.000 euros, reconeix la recerca puntera de Batlle en la caracterització sistemàtica de l’arquitectura del càncer colorectal, així com uns descobriments pioners per entendre la disseminació metastàtica que han donat lloc a nous tractaments terapèutics en fase d’assaigs clínics. 

El conseller Nadal ha fet un reconeixement “en nom del govern al treball científic dels investigadors guardonats, en un context en què el sistema de recerca de Catalunya és punta de llança tant aquí com a Europa i al món”.

34a edició dels Premis Nacionals de Recerca

Els Premis Nacionals de Recerca, que enguany arriben a la 34a edició, fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica.

En la categoria de talent jove ha estat guardonada la professora d’investigació de l’ICREA a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i professora associada a la Barcelona School of Economics (BSE) Mar Reguant. És experta en el camp de l’economia de l’energia i, en particular, en l’anàlisi econòmica del sector elèctric i la contaminació associada a la producció elèctrica. El premi està dotat amb 10.000 euros.

En la categoria de mecenatge científic, el premi ha recaigut en la Fundació Dr. Antoni Esteve, per la seva tasca de més de quatre dècades promovent la recerca i el coneixement en farmacologia. En comunicació científica s’ha distingit el Museu de la Ciència CosmoCaixa per esdevenir un centre de referència internacional en divulgació científica, acostant la ciència a la ciutadania i fomentant les vocacions científiques entre el jovent.

En la categoria de partenariat publicoprivat en R+D s’ha premiat la Fundació Catalunya – La Pedrera per la seva xarxa de partenariats amb institucions del sector de la recerca. Per acabar, l’IRB Barcelona i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) han rebut el guardó a la innovació a la creació d’una empresa de base científica per l’impuls de l”’spin-off” Nuage Therapeutics, que desenvolupa fàrmacs selectius per a malalties difícils de tractar.

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya.