Barcelona tindrà una promoció de 192 habitatges de lloguer assequible al barri de la Marina del Prat Vermell. Formen part del programa del govern de compra d’habitatges de grans tenidors per destinar-los a lloguer social. En aquest cas, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), ha adquirit a la plataforma immobiliària Culmia els habitatges per un preu de 39 M €.

Una fórmula que s’estrena a Barcelona

És, de fet, el primer cop que el Departament de Territori i Sostenibilitat compra una promoció que s’està construint i que, a més, s’ha aconseguit a través de la convocatòria dadquisició d’edificis en construcció o ja edificats, que es va obrir l’any passat. Mitjançant aquesta fórmula de compra d’edificis a grans tenidors, la Generalitat ja ha aconseguit 444 habitatges en quatre mesos i en diferents municipis.

Fins ara, l’Incasòl s’havia fet amb vuit promocions a grans tenidors, amb un total de 252 habitatges, tots, situats en edificis ja construïts que es trobaven tancats i en diferents estats de conservació. En el cas d’aquesta promoció de Barcelona, però, es tracta d’obra nova i comprant-la s’ha assegurat que habitatges destinats al mercat lliure siguin ara habitatges de lloguer assequible.

El programa del govern que ha donat peu a aquesta compra impulsa la incorporació de 10.000 habitatges al parc de lloguer socials de Catalunya fins al 2026 a través de diferents vies, una de les quals és, precisament, la compra directa d’habitatges ja construïts.

Habitatges sostenibles

La promoció està situada al carrer de Cal Cisó, entre el carrer de Pontils i el passeig de la Zona Franca. Tindrà 192 habitatges, 192 trasters, 176 places d’aparcament i 51 places per a motos. Disposarà del segell de sostenibilitat BREEAM i estarà connectada a la District Heating, les xarxes urbanes de calefacció i refrigeració abastides amb fonts energètiques renovables. Es preveu que l’immoble estigui acabada el desembre del 2025.

Un cop els habitatges estiguin acabats, serà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya qui en gestionarà l’adjudicació a les famílies inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial, tot i que establirà els criteris d’accés als pisos juntament amb el Consorci de l’Habitatge de Barcelona.