Aquest serà un estiu complicat per a l’hort comunitari situat a la coberta del Mercat de la Vall d’Hebron – Taxonera. Des del 2 de febrer els usuaris d’aquest espai de conreu de gairebé 1.800 m² no poden utilitzar les mànegues ni el reg automàtic gota a gota a causa de l’emergència per sequera. La situació, però, no els ha agafat desprevinguts. Fa mesos que els gestors de la instal·lació, la cooperativa Tarpuna, ha anat marcant directrius per adaptar-se a la nova situació.

Tal com explica lIgnasi Riera, dinamitzador de Tarpuna, els mesos de juliol i agost només tindran un 20 o 30 % de l’hort plantat i a la resta “no hi haurà res”. És per això que, abans que arribi la primavera, estan avançant els cultius que habitualment es feien més tard. Ho fan amb espècies de secà, que suporten millor la manca d’aigua com els pèsols, els fesols, les cebes o el meló petit. “De moment el conreu de tomàquets i pebrots, que necessiten molta aigua, ha quedat aturat“, explica resignada Marita Warner, usuària de l’hort.

Tècniques de secà

Els usuaris estan aplicant la tècnica de l’encoixinat a les plantacions que han començat a fer aquest febrer. El mètode consisteix a cobrir la terra de cultiu amb una capa d’uns 10 centímetres de restes orgàniques i vegetals per protegir-la de la irradiació solar i evitar l’evaporació de l’aigua. També tenen previst instal·lar malles d’ombra en algunes zones de l’hort.

L’encoixinat permet protegir els conreus de la irradiació solar

A més, ara han augmentat la distància entre les llavors per mantenir més la humitat i afavorir el creixement dels fruits. De cara l’estiu aplicaran la tècnica del guaret, que consisteix a deixar bona part del terreny sense sembrar perquè un cop passada la calor sigui més fèrtil. Riera assegura que els usuaris entenen perfectament la situació ja que “aquest és un espai d’aprenentatge on la realitat del canvi climàtic es fa molt evident”.

Reg de supervivència

Aquest hort, com la resta dels urbans a la ciutat, esperen que aviat puguin fer ús d’aigües freàtiques per garantir la supervivència de les plantacions a l’estiu. L’Ajuntament s’ha compromès a fer-ho possible però encara s’ha de definir com es farà el repartiment d’aquesta aigua per al reg. A més, l’hort de la coberta del mercat, per les seves característiques, gaudeix d’un substrat de terra de només 30 centímetres de profunditat, fet que repercuteix negativament en la retenció de la humitat.

Mentrestant alguns usuaris venen de casa amb garrafes d’aigua reciclada i d’altres com el Jaime Rodríguez reclamen que s’instal·li un dipòsit que reculli l’aigua de la pluja. De fet, amb les darreres pluges, va aconseguir omplir dues garrafes de 15 litres. Ho va fer amb l’aigua que queia pel canal del sostre d’una caseta que hi ha a una cantonada de l’hort.