El tancament del Flea Market, el mercat d’articles de segona mà que s’ha fet durant 13 anys a la plaça de Blanquerna, al Raval, és una decisió “ferma”. Així ho ha expressat el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, durant la darrera audiència pública del districte, que va tenir lloc aquest dijous. Batlle ho ha justificat al·legant que els mercats de segona mà són una “activitat pròpia d’espais deprimits comercialment” i que aquest “no és el cas de Barcelona”. Per això ha sentenciat que “en una ciutat com Barcelona, de mercats ambulants, els justos” i ha explicat que aquest model de comerç “s’ha anat esllanguint” a la ciutat.

En resposta a una pregunta de l’associació que organitza el mercat, el regidor de Ciutat Vella ha lamentat que “l’espai públic al nostre districte s’ha degradat moltíssim al llarg dels últims anys i hem decidit que això no pot continuar així”. I n’ha posat com a exemple l’evolució del Flea Market: “La plaça de Blanquerna, passin-hi vostès un diumenge després del mercat i veuran en quin estat està”, ha dit.

Albert Batlle també ha explicat que de la resta de districtes de la ciutat “ningú ha aixecat la mà com a ubicació alternativa” i ha recomanat al mercat que busqui altres emplaçaments on vendre aquests productes “com botigues de segona mà o cooperatives, però no en l’espai públic”, tal com fan els comerços “que paguen els seus impostos, tenen les seves llicències i estan ubicats en espais pensats per al comerç”.

Desconcert dels organitzadors

L’associació Mercat de Segona Mà – Flea Market Barcelona ha lamentat que l’Ajuntament hagi decidit clausurar el mercat en una decisió “tan radical, d’un dia per l’altre” —els ho va comunicar a mitjans de gener—, i ha demanat “col·laboració” al consistori per “parlar, veure si podem continuar, si ens poden reubicar”. Natàlia Pérez, representant de l’organització, ha defensat que el mercat fomentava l’economia circular al districte i la compra i venda de productes a preus reduïts, i ha assegurat que han fet esforços en la seguretat “perquè no hi hagi gent que vengui de forma il·legal”.

Pérez ha recordat que “moltes ciutats importants d’Europa tenen aquests tipus de mercat”, fins i tot com a “atractiu per al turisme”. I ha acabat el seu discurs dient que “hem fet els deures, no ens mereixem aquesta decisió”.