La presidenta del Grup Municipal de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha demanat a l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, que esclareixi per què encara no s’ha assegut a parlar amb els comuns sobre un possible pacte de govern a l’Ajuntament. En una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, Colau li ha retret que negociï només amb Esquerra Republicana: “Per què ara pot parlar amb ERC i no amb nosaltres? Això no s’entén”, ha sentenciat.

L’exalcaldessa s’ha mostrat sorpresa ja que, segons ha explicat, temps enrere socialistes i republicans “no es podien veure” i ella havia de “fer de pont”. Ha recordat, en canvi, que els comuns sí que van fer “un gest de confiança” amb Collboni investint-lo alcalde. Sigui com sigui, ha celebrat que les relacions s’hagin temperat i ha insistit de nou a teixir un govern de majoria progressista a Barcelona: “Ja hem governat junts, no ha de ser pas tan complicat”, ha dit.

En l’entrevista, la presidenta de BComú ha relatat que passat Nadal va reunir-se amb Jaume Collboni i ell li va expressar la voluntat de formar un govern progressista ampli. “Per què no ens hem assegut, doncs? Que m’expliqui per què no ens està convocant”, s’ha preguntat un cop més, i ha afegit: “Per nosaltres no serà!”. Ada Colau ha deduït que, si per algun motiu l’alcalde no la vol al govern, és per pressions externes: Les elits de la ciutat deuen dir-li que li ho posaran més fàcil si els comuns no hi som“, ha assegurat.

“Hem fet grans gestos de confiança” amb el PSC

Colau ha reiterat que Barcelona en Comú ha fet “grans gestos de confiança” amb el PSC, en la investidura i també ara, amb la tramitació dels pressupostos. Ha respost, així, al tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, que aquest dimarts va admetre que en els comuns “la confiança no la tenim” després d’aprovar inicialment els comptes. “La gran demostració de confiança és que és tinent d’alcaldia gràcies a nosaltres, que el vam votar”, ha etzibat.

Sobre l’increment de fets delictius a Barcelona —han crescut un 8,6 %, segons les dades de l’última Junta Local de Seguretat—, Ada Colau s’ha mostrat preocupada i, alhora, molesta perquè ara “ningú no diu que és culpa de Collboni”. “Jo sempre vaig defensar que la seguretat era un tema complex i la broma que ‘Tot és culpa de Colau’ ara la gent fins i tot la fa servir quan li cau el cafè a casa”, ha conclòs.