El Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de les Corts s’ha traslladat oficialment a la que ja és la nova seu, al carrer d’Entença, 304, des del 15 de gener. L’han inaugurat aquest dimarts el regidor de les Corts, David Escudé, i la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil, qui ha destacat que es guanya en espai i dignitat. Es guanya en confidencialitat i és important que l’espai sigui digne per fer més amable l’atenció a les dones que acudeixen, sobretot quan es tracta de temes sensibles”, ha apuntat Gil.

El trasllat deixa enrere les oficines que des del 2003 eren a la planta 0 de la seu del districte, a la plaça de Comas, i suposa una millora qualitativa en el servei i l’atenció a les usuàries, ja que es guanya en espai. El nou local s’ha construït específicament per a aquest servei a peu de carrer. Disposa de dues sales d’entrevistes i un espai de treball ampli. També disposa d’una sala polivalent pensada com a espai de reunions per a l’equip i per fer-hi activitats diverses. De fet, la podran utilitzar la cinquantena d’entitats que formen part del Consell de Dones del districte de les Corts.

Accions comunitàries

El PIAD de les Corts desenvolupa diversos programes d’acció comunitària. Precisament aquest mes arrenca, en col·laboració amb la Biblioteca Montserrat Abelló, el cicle Teixidores de Paraules i Drets. Unes sessions que tractaran, amb un enfocament comunitari i d’experimentació, temes d’interès per a les dones en l’àmbit de la literatura i d’altres disciplines artístiques. Entre les activitats proposades, hi haurà tastets més vivencials per a la prevenció de les violències masclistes, activitats de memòria històrica del barri, xerrades, actes poètics o activitats familiars.

Un dels 12 PIAD de la ciutat

Aquest de les Corts és un dels 12 centres de la xarxa de Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de l’Ajuntament de Barcelona. Ofereixen, de forma gratuïta i confidencial, informació, assessorament i orientació a les dones o noies des dels 12 anys. També atenció psicològica i assessorament jurídic, tant de forma individual com a professionals i entitats barcelonines que treballen en l’àmbit dels drets de les dones i de l’abordatge de les violències masclistes.

Per rebre atenció al PIAD, cal demanar cita prèvia trucant al telèfon gratuït 900 922 357, de dilluns a dijous de 9 a 19 h i, divendres, de 9 a 16 h, o bé per correu electrònic al PIAD corresponent.

Els PIAD de Barcelona han atès unes 2.500 dones durant el 2023

Entre els mesos de gener i setembre del 2023, els 12 PIAD dels 10 districtes han atès prop de 2.500 dones i noies. Deixant de banda el miler de participants dels programes d’intervencions comunitàries, sobretot s’ha treballat problemàtiques a l’entorn de les violències masclistes, temes personals com l’afectació emocional vinculada als processos propis de cicle vital o les relacionades amb processos de dol i d’autoestima. També es constata que el rol de cuidadora, assignat culturalment a les dones, és un exemple de desigualtat que impacta directament en la salut.