El propietari d’un bloc de pisos situat al carrer del Poeta Cabanyes, al Poble-sec, ha instal·lat una gran tanca metàl·lica a l’altura del número 12 d’aquesta via, on hi ha una mena de passatge. La barrera impedeix l’accés a aquest carreró sense sortida. La polèmica no s’ha fet esperar, ja que hi ha dos negocis —una floristeria i uns trasters— que s’han trobat amb els accessos restringits a causa del tancat.

En el cas de la floristeria, la tanca impedeix que els clients del negoci s’apropin i vegin amb comoditat el gran aparador de la botiga. Precisament, aquest vitrall és, segons les propietàries, el punt fort del negoci, ja que els vidres són mòbils i s’utilitzen també com a portes d’entrada a la floristeria.

El traster ha portat el cas a la justícia

La propietat dels trasters, l’empresa Promoparc, lamenta que ara els llogaters dels espais d’emmagatzematge han d’accedir-hi per l’entrada del pàrquing públic, ubicat a uns 50 metres. Ambdós negocis reclamen que la tanca es retiri i, de fet, la propietat del traster ha denunciat el cas davant la justícia.

Un edifici de pisos turístics

El veí que ha posat la tanca ho ha fet, segons expliquen a betevé els negocis afectats, amb l’objectiu de preservar la neteja i evitar les pernoctacions davant de l’edifici que, de fet, es dona el cas que funciona com a habitatges de lloguer de temporada, és a dir, d’habitatges per a turistes.

Les propietàries de la floristeria critiquen que “l’únic objectiu de la tanca és que l’entorn faci goig per rebre els turistes“. Asseguren que, de moment, les vendes no s’han vist afectades.

La tanca té l’aval legal

betevé ha pogut saber que el tros de carrer en qüestió pertany al propietari de la finca que ha posat la tanca i, sobre el paper, el barrat és legal. Segons fonts municipals consultades, al registre de la propietat consta que el carreró no és un vial, sinó una finca privada, que té una qualificació de nucli antic. Davant d’això, la propietat de la finca en qüestió del carrer del Poeta Cabanyes va presentar a l’Ajuntament fa uns mesos una petició per instal·lar la tanca, avalada amb un informe de viabilitat tècnica.

La propietat, obligada a deixar passar els veïns

Segons ha constatat el districte de Sants-Montjuïc al registre de la propietat, existeix una fórmula que obliga el privat que ha posat la tanca a deixar passar els veïns. La fórmula s’anomena “pas de servitud”. Segons els responsables dels negocis afectats, però, aquesta obligació no resoldrà els inconvenients que la barrera els provoca.