calor, obrir o tancar finestres

Fa dies que la calor és intensa i només aquest estiu ja s’han registrat tres onades de calor a Catalunya, amb la previsió que ara s’assoleixi un nou pic de calor. Amb les altes temperatures, sorgeix el dubte de què hem de fer amb les finestres i les persianes per tal de refrigerar correctament el nostre habitatge: obrir-les o bé tancar-les?

D’entrada, quan el sol escalfa de valent, es recomana habitualment abaixar les persianes de dia, per evitar que el sol entri a casa, i apujar-les de nit. Què cal fer, però, amb les finestres?

El llindar dels 33 ºC

Els humans mantenim sempre una temperatura constant, a l’entorn d’uns 36,5 ºC. La pell humana, en canvi, es troba a 33 ºC. Com que el nostre cos intercanvia energia amb l’entorn, sempre que a l’exterior la temperatura superi aquest valor de 33 ºC la calor entrarà cap a l’interior del cos. Per contra, si la temperatura ambiental es troba per sota d’aquest llindar, el nostre cos alliberarà calor per convecció i es refredarà.

Com a norma general, i a efectes pràctics, quan la temperatura de l’aire supera els 33 graus, aleshores convé tancar finestres per evitar que s’escalfin les cases. Si es troba per sota i corre l’aire —si bufa la marinada— aleshores, si obrim finestres, podrem refrigerar la casa.

El paper de la humitat ambiental

La humitat és un altre factor a tenir molt en compte, sobretot a Barcelona i en sectors costaners, ja que dificulta l’evaporació de la suor i que la calor es dissipi de forma efectiva del nostre cos.

Mazón apunta que si no bufa la marinada, tot i que la temperatura ambiental es trobi per sota dels 33 graus —per exemple, amb valors de 28 o 29 graus a l’exterior—, si la humitat és molt elevada és complicat prendre la decisió de tancar o obrir la finestra. En aquest cas el més recomanable és ajudar-se amb un ventilador.

El ventilador: un estri molt eficient a Barcelona

Jordi Mazón ressalta que un ventilador pot ser tan eficient com un aparell d’aire condicionat, sempre amb el requeriment que la temperatura de l’aire es trobi per sota dels 33 graus.

La humitat és la quantitat de vapor d’aigua present a l’aire. Com més elevada sigui, aleshores més costarà que la suor que genera el nostre cos per refrigerar-se es pugui evaporar. En aquest context, la suor restarà damunt de la pell i el nostre cos acusarà la sensació de calor i xafogor.

El ventilador el que fa és renovar constantment aquesta capa d’humitat que hi ha damunt de la pell i afavoreix, d’aquesta manera, l’evaporació de la suor. El resultat és que el nostre cos es refrigera i fa que assolim el confort tèrmic.

El ventilador és més barat i sostenible energèticament, per bé que actua de forma més local.