Durant els últims anys han augmentat significativament les persones que fugen de les grans ciutats, com Barcelona, per anar a viure a zones rurals de Catalunya. Aquesta migració va augmentar amb la pandèmia i, segons un estudi desenvolupat per l’Institut Metròpoli, continuarà passant. S’estima que en els propers cinc anys 69.000 persones que viuen a les grans ciutats de la regió metropolitana es mudaran a àrees menys denses i rurals. Tot i ser un fenomen minoritari, està en creixement.

En una entrevista al ‘bàsics’ Sergio Porcel, cap de l’Àrea de Cohesió Social i Urbana de l’Institut Metròpoli, ha destacat que la raó més important per marxar a viure a àrees rurals és “la millora de l’habitatge i l’entorn”. A més, ha afegit que és una decisió voluntària, no és “perquè s’expulsi”.

Segons l’estudi, el gruix de les persones que es mouen de la ciutat al camp són famílies joves que busquen millorar l’habitatge i l’entorn residencial. 

L’estudi també alerta dels riscos d’aquesta migració: l’impacte social i en el preu de l’habitatge dels pobles receptors, la configuració de municipis dormitori i l’augment d’un model de mobilitat poc sostenible amb dependència del vehicle privat. A més, una de les alarmes és que “es generin dinàmiques de gentrificació rural”.

La recerca de l’Institut Metròpoli recomana la descentralització de l’activitat econòmica i cultural, junt amb la millora del transport públic i l’ampliació del teletreball

Aiguafreda, un exemple d’acollida del món urbà

La població d’Aiguafreda, a la comarca del Vallès Oriental, ha augmentat en un centenar d’habitants en els últims anys. En concret dels 2.501 del 2018 ha passat als 2.606 del desembre del 2023.

L’alcalde d’Aiguafreda, Miquel Parella, ha explicat al ‘bàsics’ que van notar un augment a partir de l’any 2020 coincidint amb la pandèmia de gent que s’hi instal·lava de Barcelona i altres municipis.