Aquest diumenge s’ha inaugurat el Mobile World Congress 2024 a Barcelona amb el tradicional sopar, presidit pel rei Felip VI i amb la presència d’autoritats com el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha acollit la cita, que es fa anualment el dia previ a l’inici del congrés internacional de tecnologia mòbil.

Altres autoritats i representants del sector de la tecnologia han assistit al sopar d’inauguració com el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, el director general de GSMA, Mats Granryd, o el seu conseller delegat, John Hoffmann. Entre els discursos, han destacat els elogis a Barcelona del rei per “superar-se any rere any” o els referències a la irrupció de la intel·ligència artificial així com el vessant social de la tecnologia.

L’alcalde recupera la tradició de saludar al rei

Jaume Collboni ha recuperat la tradició de participar en la salutació formal amb el monarca espanyol. Cal recordar que en els darrers anys Ada Colau havia plantat el rei en aquest acte. Previ al sopar, Collboni ha fet un discurs exalçant la posició de Barcelona com a “capital de la tecnologia humana” i ha advertit que “no hi haurà transformació digital sense progrés social”. També ha fet una crida als empresaris d’arreu del món: “Invertiu en la nostra ciutat imbatible”. A més, ha fet èmfasi en la importància de protegir els infants de les pantalles i ha recalcat que és “el més urgent”.

Aragonès torna a plantar Felip VI

Qui sí ha tornat a faltar en la salutació al rei ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Més tard, ha participat en el sopar i ha fet un discurs en què ha destacat les infraestructures tecnològiques i centres d’investigació que hi ha a casa nostra com el Barcelona Supercomputing Center (BSC). També ha fet esment als “grans reptes globals” que la humanitat ha d’afrontar, entre els quals, la crisi climàtica, origen de la “pitjor sequera de la història” que viu Catalunya.

Sánchez anuncia “un gran model” d’IA

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha destacat el paper que està prenent i prendrà en el futur immediat la intel·ligència artificial. Ha assegurat que l’executiu impulsarà un “gran model fundacional de llenguatge d’intel·ligència artificial” entrenat en les llengües cooficials d’Espanya. Sánchez ha convidat a fer “una reflexió profunda sobre l’impacte d’aquesta tecnologia en la societat, les llibertats i la democràcia, però també al mercat de treball”.

Felip VI: “Barcelona se supera any rere any”

Felip VI, qui ha tancat el seguit de discursos previ al sopar, ha valorat l’organització de l’esdeveniment: “No és fàcil superar-se cada any i vosaltres ho esteu aconseguint”. En la línia de Sánchez, el monarca també ha destacat el “potencial encara desconegut” de la intel·ligència artificial i la “llista inacabable” de coses que es poden fer amb un telèfon mòbil. A més, ha remarcat que “s’han de preservar els drets de les persones”.

Blindatge policial a la muntanya de Montjuïc

Des d’hores abans i tal com ha passat en anteriors edicions, la muntanya de Montjuïc ha quedat blindada per la policia per garantir la seguretat dels assistents. L’any passat, el 2023, unes 200 persones van acostar-s’hi per protestar contra la presència de Felip VI. Les restriccions a la mobilitat com l’aparcament es mantenen a la zona fins que acabi el congrés el 29 de febrer.

Polèmica per la presència d’Israel al MWC

En l’edició d’enguany, i en ple context d’atacs d’Israel sobre Gaza, l’organització del MWC ha reservat un espai concret per a l’estat israelià. Davant d’això, la presidenta del Grup Municipal de BComú, Ada Colau, i els regidors de la formació han decidit no assistir al sopar inaugural ni als actes de dilluns. En una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé Colau va titllar d’immoral la presència d’Israel al Mobile. La resposta de Collboni a la qüestió sempre ha estat clara: no participarà de “cap boicot”.